Gentagne skænderier

Hvis du og din partner gang på gang ender i skænderier, så er det tid til at stoppe op; så I sammen kan undersøge, hvad det egentlig er der foregår.

Hvis vi oplever gentagne skænderier, tror vi ofte, at det er, fordi den anden gør noget forkert. Men i bund og grund handler størstedelen om os selv, og om de overlevelsesstrategier, vi har udviklet siden vi var børn. Det er kun en lille del, der reelt handler om vores partner. Den del, som drejer sig om din partner, handler om den adfærd hos din partner, som igen og igen trigger noget i dig. Når det sker, kan du opleve, at du bliver vred, mister kontrollen og bliver frustreret, fordi det trykker et gammelt sår, som springer op igen.

Ofte kan det være svært at få øje på, hvilket sår, den anden gang på gang ender med at prikke i. Men ofte er det en grundkonflikt i dig selv. Og derfor må vi sammen udforske vores følelsesmæssige kuffert, så vi kan blive bedre til at forstå hinanden – og den (ofte uhensigtsmæssige) måde, vi reagerer på.

Hvis I ønsker at sætte en stopper for skænderierne og de gentagne bebrejdelser, så må vi sammen gå et spadestik dybere. Vi skal altså ind bag de spontane reaktioner. Det kræver en helhjertet og ærlig snak om, hvilke følelser, der opstår, og hvorfor det rammer os så hårdt, når den anden gør noget særligt.

Vi er nødt til at forstå, hvad der ligger bag de reaktioner, der ofte på et overfladisk plan styrer os, og som igen og igen fører til nytteløse skænderier. Men det kræver, at vi formår at sætte os i den andens sted, eller at vi er ærlige om, hvordan vi har det.

  • Forestil dig, at din partner kræver, at du gør noget for hans skyld. Det føles ikke altid godt, vel? Forestil dig i stedet, at din partner fortæller dig, hvad det vil betyde for ham, hvis du gjorde noget på en anden måde?
 

Fra tavshed til samtale

Måden, vi udtrykker os på, er helt afgørende for, hvordan vi bliver imødekommet af den anden. I har jo begge noget vigtigt på hjertet, som i godt vil have den anden lytter til – og forstår.

Nogle par skændes så det brager, andre holder op med at tale sammen. Måske prøver I bevidst at undgå hinanden, fordi I ikke orker flere opslidende skænderier eller den spændte atmosfære der opstår i tavsheden mellem jer.

Uanset hvordan I reagerer, kan parterapi hjælpe jer til at ændre det.

Opdateret d. af