Dårlig og manglende Kommunikation

Nogle par skændes, så det brager, mens andre helt holder op med at tale sammen. Måske er I begyndt at undgå hinanden, fordi den dårlige tone (eller stilheden) er for opslidende for jer begge. Lige meget hvad, så kan parterapi være en hjælp til at få genstartet dialogen og bryde de dårlige mønstre.

At leve sammen i et tæt parforhold er noget af det sværeste, vi gør som mennesker. Men det er også i parforholdet, at vi kan udvikle os. Det kan være smertefuldt, når der er problemer i forholdet; men det er vigtigt, fordi glæden ved et nært parforhold er så fantastisk.

Nogen siger, at “alt det der ikke bliver sagt, siger det hele”. Men du kan også vende den om, “alt det der bliver sagt, men ikke hørt, siger det hele”.

Mange problemer i parforholdet skyldes, at ingen føler sig hørt, lyttet til eller forstået. Det sårer dybt, når man taler forbi hinanden eller måske føler sig helt overset. Ofte kan det føre til, at man føler sig usikker og utryg: Er hun ligeglad, eller elsker han mig ikke mere?

Sammen undersøger vi, hvor kommunikationen bryder sammen, så I kan bryde den onde cirkel og begynde at tale sammen – igen.

Hverken stilhed eller forsvar er en særlig god måde at skabe dialog på. Det kan være, du har valgt den strategi ubevidst, fordi du føler dig forkert eller ikke elsket; men den fører ikke noget godt med sig. Hvis I føler, at I har presset hinanden op i hver jeres hjørne, kan selv den mindste ting skabe en stor konflikt – opvasken, tøjvasken eller blot beslutningen om, hvem der henter børnene.

Tilbagevendende konflikter skyldes ofte, at I ikke føler jer hørt eller mødt ift. jeres følelsesmæssige behov. Det kan være, fordi I ikke klart udtrykker eller mærker efter, hvad det er, der sker.

Det kan være meget opslidende gentagne gange at føle, at man ikke bliver hørt. Det kan sætte gang i en ond cirkel, hvor I hver især gradvist holder mere og mere fast I jeres synspunkter og ikke lytter til den anden.

Parterapi er første skridt til at genskabe dialogen. Det starter med, at I begge lytter, og at I begge tør fortælle ærligt, hvad det gør ved jer – hver især, når kommunikationen bryder sammen. Herfra kan vi sammen tage fat, så I kan finde hinanden igen – og få glæde af det forhold, som når det fungerer er så givende.

Opdateret d. af