Familieterapi
Der kan være mange gode grunde til, at du og din familie ønsker at starte i familieterapi eller rådgivning. Formålet vil altid være, at alle får en større forståelse for hinanden og de grunde, der ligger bag ved de enkelte personers reaktioner.
Hvis familien har det svært, hvis du/I oplever, at hverdagen ikke kører. Så kan familieterapi være en hjælp for dig og din familie. Familier er lige så forskellige som mennesker. Derfor tager vi altid udgangspunkt i jeres unikke familie. Ofte handler det om, at I kan blive opmærksomme på, hvad I gør, hvorfor og hvordan I kan gøre det anderledes. Familieterapi hjælper jer til at få værktøjer til at bryde de dårlige vaner, få startet dialogen, så I kan blive den familie, I ønsker.
Det kan ofte være gavnligt og trygt at tage nogle sessioner med en terapeut, hvor I kan fokusere på jeres dynamik, samspil og roller i familien. Det handler om at få en god dialog om jeres måde at håndtere udfordringer på.
Jeg tager altid udgangspunkt i forældrene, forældrenes ansvar og forældrenes relation til hinanden. Derfor fokuserer jeg på samspillet i familien, på måden familien er sammen på og viser kærlighed.
Hvorfor starte i Familieterapi?
Hvorfor er det vigtigt at have børnene med?
Familiens trivsel er altid forældrenes ansvar. Når en person i familien mistrives, så vil det påvirke alle i familien. Eller sagt på en anden måde: Hvis én i familien har det skidt, så har hele familien det skidt. I en familie er der derfor ikke noget, der er dit eller mit problem, det er alt sammen vores udfordringer. Hvis samspillet mellem de voksne opleves destruktivt, så vil det påvirke alle. De voksnes indbyrdes forhold er afgørende for børnenes trivsel.
Det er derfor også altid vigtigt at inddrage børnene i et familieterapi-forløb. Man plejer at sige, at hvad børn ikke ved, får de ondt af. Det betyder dog også, at alle i familien kan mærke, hvis der er noget galt. Derfor skal alle også inddrages, hvis I ønsker at skabe en forandring.
Børn er familiens følelsesbarometre
Børn er ofte ret gode følelsesbarometre for stemningen i en familie. Som voksne forsøger vi ofte at skåne børnene – i den bedste mening. Men når vi ikke taler om problemerne, så risikerer vi, at de vokser i fantasien. Samtidig oplever jeg ofte, at børnene prøver at passe på de voksne, fordi de fornemmer, at der er noget galt.
Børn har ikke ansvaret for familiens trivsel. Det er det, familieterapi kan hjælpe med. Med terapi letter vi børnene fra ansvaret, og vi taler om, hvordan de voksne kan tage ansvar for situationen.
Det siger klienterne:
“Vi vil til enhver tid anbefale Sidse. Hun er super god til at sætte tingene i perspektiv for de voksne. Hun kan tale til med børnene på netop deres niveau – uanset aldersforskelle. Hun er god til, at komme med forslag til at løse de problemstillinger man nu står med, både større og mindre problemer! Hun er ligetil, ærlig og tillidsvækkende.”
Vi skaber en tryg ramme for alle
Derfor mener jeg, at alle i familien skal inddrages. Og ja, det kan være grænseoverskridende at inddrage sine børn i et terapiforløb. Men det handler om at skabe en tryg ramme, hvor alle kan være til stede – et rum, hvor alle føler, at deres stemme i familien er vigtig. Børnene skal have mulighed for at trække sig. Ofte, hvis det er yngre børn, sidder de og tegner eller sidder på skødet af en voksen. Men de bør være med, og det vil være en stor hjælp, så jeg har mulighed for at opleve samspillet mellem børn og voksne.
Alle skal kunne byde ind med noget; men det vil altid være de voksnes ansvar at få ændret stemningen og handlemønstrene i familien.
Familieterapi handler ikke om at få ændret børns eller teenageres adfærd. Terapi er en mulighed for at opdage, på hvilken måde ens børn eller teenageres adfærd har med hele familiens samværsmåder at gøre. Forældre er ansvarlige for “lugten i bageriet”, og børnenes adfærd er oftest et symptom på noget andet end, at der er “noget galt med barnet”.
Jeg tager altid udgangspunkt i forældrene, forældrenes ansvar og forældrenes relation til hinanden. Derfor fokuserer jeg på samspillet i familien, måderne familien er sammen på og viser kærlighed på. På hvilken måde udtrykkes følelser som for eksempel kærlighed, vrede og frustration i familien, og er det i familien muligt at udtrykke forskellige følelser.
Jeg har mange års erfaring med samtaler med familier, og vi tager altid udgangspunkt i jeres behov.
Grundlæggende handler relationer om, at man tør være sig selv – hver for sig og sammen.
Hvorfor starte i familieterapi?
Nogle af grundene til at starte i familieterapi kan være:
Individuel terapi
Er du gået i stå, eller har du mistet gejsten i hverdagen?
Så kan et individuelt terapiforløb hjælpe dig med til at tage fat på livet igen. Det handler om at lære at passe på dig, så du kan passe bedre på de mennesker, der betyder noget for dig i dit liv.
Parterapi
Har I brug for hjælp til at få styr på parforholdet igen?
Parterapi kan handle om mange ting. Det vigtigste er, at vi tager udgangspunkt i jeres unikke situation. Med parterapi får I hjælp til at komme i gang med at kommunikere igen. Det handler om at ruste jer til at arbejde videre på egen hånd.
Familieterapi
Hvis familien har det svært, hvis I oplever, at hverdagen ikke kører.
Så kan familieterapi være en hjælp for familien. Familieterapi hjælper jer til at få værktøjer til at bryde de dårlige vaner, få startet dialogen, så I kan blive den familie, I ønsker.